maanantai 30. joulukuuta 2013

UUDEN VUODEN MENUN SUUNNITTELUA

Tähän aikaan vuodesta sana ruoka on kaikkien huulilla. Kuten myös miun. Mie olen hyvän ruuan ystävä. Keittiössä haluan kokeilla uusia asioita ja erilaisia makuja. Yritän monesti tavoitella jotain uutta, vaikka sitä tulee monesti kangistuttua tuttuun ja turvalliseen. Ruokaan, joka on terveellistä ja yksinkertaista, vaikka juuri monien ainesosien reseptit olisivat niitä kaikista mielenkiintoisimpia. Joskus on myös kiva tehdä ruokaa sillä vanhalla reseptillä, mutta muuttaa sitä himppusen -luoden taas jotain uutta.
 
Tämä pohdinta on alkusoittoa sille, että huomenna on nochevieja eli 31.12. ja sitä seuraa uusi vuosi. Varoitinkin jo edellisessä postauksessani, että nämä menut on suuria puheenaiheita jo viikkoja ennen h-hetkeä. Säästytte siis paljolta, kun kerron näistä joulun ja uuden vuoden ruokahössötyksistä vain muutamassa postauksessa...

Huomenna meillä on siis illallinen, jota menemme viettämään sukulaisten luo valmiiseen pöytään. Mutta seuraavana päivänä on kello kolmen lounas ja siihen täytyisi loihtia menu. 

Pienenä välikommenttina haluan muuten mainita, että olen aina pitänyt espanjalaisten uuden vuoden vietosta. Sitä vietetään hyvän ruuan äärellä!

Koskapa menu tuotti taas päänvaivaa, niin lupauduin auttamaan sen suunnittelussa. Alkuruoaksi ajattelin keittoa ja pieniä alkupaloja. Jälkiruoaksi halusin jotain erikoisempaa ja makuhermoja kutkuttelevaa. Pääruoaksi jotain herkullista, jonka valmistamiseen kuluisi aikaa eli käytännössä tämä tarkoittaisi uuniruokaa. Tämä siksi, koska arkena kaikilla on kova hoppu ja ruokakin valmistetaan minuuttiaikataululla. Olisi siis kerrankin jotain, jonka valmistamiseen on käytetty aikaa. Sillä välin, kun ruoka on uunissa, voisin tehdä keiton. Jälkiruoka olisi tehty jo päivää aikaisemmin. 

Näillä näkymin menusta on tulossa seuraavanlainen:
Alkuruoka
- tomaatti-vuohenjuustokeitto
- alkupaloja: espanjalaista kinkkua, oliivia, parsaa, leipäpalasia sinihomejuusto tai lohitäytteellä
Pääruoka
Possua appelsiinikastikkeella
Lisukkeena perunaa
Jälkiruoka
Creme brulee

Miten päädyin tähän menuun? Tomaatti-vuohenjuustokeitto on yksi lemppareistani ja kuitenkin sitä tulee tehtyä todella harvoin. Mielestäni se sopii kivasti juhlavampaankin menuuhun, joten se valikoitui jotenkin automaattisesti. Toki huolestuttaa, onkohan se liian tuhti alkuruoaksi? Toisaalta, ei sitä ole pakko syödä paljoa. Ja voin tehdä myös salaattia, ken ei halua keittoa. 

Seuraavaksi löysin sen ”unelmien” jälkiruoan, koska netissä törmäsin reseptiin, jossa sanottiin vieraiden olevan myytyjä tämän iskiessä heidän eteensä. Ja se kuulosti niin erilaiselta, että en malta olla kokeilematta. Kyseessä on ranskalainen jälkiruoka, joten osaltaan jo senkin takia mieli tekee kovasti kokeilla sitä. Sen valmistamiseen tarvitaan vaniljatankoa. Minua huolestutti, löytyykö tuota kaupasta. Riemulla ei ollut rajoja, kun löysin. Melkoisen tyyristä kahdesta vaniljapätkästä, mutta halusin nimenomaan tehdä tästä ja reseptin mukaan. Seuraavat huolenaiheeni ovatkin, tuleeko siitä kaamean kokkeloista, saanko poltettua sokerin, jotta pinnasta tulisi ihanan rapsakkaa... No, ei pitäisi maalata piruja seinälle, mutta sitä tulee mietittyä kaikki sudenkuopat ennen kuin olen edes alkanut työn touhuun.
Kävin lähimmässä supermarketissa ja tämä tarttui mukaan tarkoituksella. Olin todella hämmästynyt, miten siellä edes oli vaniljatankoa myynnissä, kun monesti Espanjassa jo pelkästään esim. kardemumman löytyminen on työn ja tuskan alla ja sittenkin sen löytäessä, joudut itse jauhamaan! :D
Pääruokaa oli kaikista hankalin keksiä. Lähdin liikkeelle ajatuksesta, että mieluiten possua. Kana on tietenkin aina herkullista, mutta kun sitä oli jo joulupäivänä, niin eihän se käy. Muistin joskus Espanjassa syöneeni liharuokaa appelsiinimehulla (oli muuten älyttömän hyvää) ja pian löysinkin itseni tutkimasta erilaisia reseptejä espanjaksi. Lopulta löytyi yksi lupaava resepti, joskin aijon tehdä sen omalla tyylilläni. Uuden vuoden jälkeen jaan teillekin nuo reseptit ja kerron miten kävi! Miltäs kuulostaa tällainen menu teidän korvaanne?
post signature

4 kommenttia:

 1. Mä olen (liian) nirso ruoan suhteen ja harvoin uskallan kokeilla mitään uutta. Menussasi on paljon sellaisia, mitä en ole maistanut, mutta luulen, että uskaltaisin kokeilla. Näyttää herkulliselle, eikä liian runsaalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus se tuttu ja turvallinen on hyvä vaihtoehto, mutta ehkä jää kokematta paljon uusia makuja? Toisaalta ymmärrän, kun itse nirsoilen kalan suhteen. En tykkää kalasta yhtään (paitsi tonnikala ja lohi) ja niinpä ei tule sitten tehtyä mitään kalasta. Pääsääntöisesti yritän ainakin maistella kaikkea. Joulupäivänä oli ostereita ja se oli yksi niistä harvoista kerroista, kun en suostunut edes maistelemaan.. :/ :D

   Kiitos kommentistasi! Tosi kiva kuulla mielipiteesi menusta! :)

   Poista
 2. Mainiolta vaikuttaa, paitsi itse en syö punaista lihaa joten kinkut jäisi syömättä. Kiva että jaksat nähdä noin vaivaa! Voi kun minäkin... :( Tuota jälkkärin reseptiä oottelen, mielenkiintoista kuulla miten onnistuu. Mukavaa iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Saako kysyä miksi et syö punaista lihaa? Heräsi mielenkiinto. :) Olen huomannut, että tulee syötyä punaista lihaa vähemmän ja vähemmän. Tuon creme bruleen teko jännittää, koska ei se ole ainaan niin itsestäänselvää, että onnistuisi, vaikka kuinka yrittää tehdä ohjeen mukaan. Nimimerkki onnistuin pilaamaan suklaamoussen... Hyvää nocheviejaa! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)