maanantai 17. syyskuuta 2012

ECCE HOMO –EPÄONNISESTA RESTAUROINNISTA ILMIÖKSI

Taiteilija Elías García Martínezin (1858-1934) yli satavuotias Jeesusta esittävä fresko sijaitsee Borjassa, n.70 kilometrin päässä Zaragozan kaupungista Espanjassa. Fresko eli seinämaalaus nimeltä Ecce Homo löytyy kirkosta, Santuario de Misericordiasta, ja on nyt kuuluisampi kuin koskaan kiitos Cecilia Giménezin.

Ajan kuluessa kerran niin upea fresko oli alkanut kärsiä kosteudesta ja menettää väriä. Cecilia, yli 80-vuotias paikallinen nainen, ei jäänyt toimettomaksi huomatessaan freskon olevan restauroinnin tarpeessa. Hän ryhtyi itse entisöimään sitä, jotta pieni kirkko säästyisi kalliilta restaurointikuluilta. Cecilia on innokas taiteen harrastaja. Hän on maalannut koko ikänsä. Aluksi nainen työsti kaapua, mutta siirtyessään maalaamaan kasvoja, homma karkasi käsistä ja loppu onkin historiaa.

Ecce Homo ennen…
Kuva on lainattu täältä.
 ...ja jälkeen.
Ecce Homo on historian pahin ja epäonnistunein entisöinti. Lopputulosta  ei voi hyvällä tahdollakaan sanoa onnistuneeksi. Fresko tuhoutui täysin Cecilian käsittelyssä. Uutistoimisto BBC:n Euroopan kirjeenvaihtaja Christian Fraser kuvailee restaurointia seuraavin sanoin:

“- Kerran arvokas muotokuva näyttää nyt värikynäluonnokselta karvaisesta apinasta, jolla on yllään huonosti istuva tunika.”

Kuva on lainattu täältä.
Cecilia korostaa, ettei hän koskaan ehtinyt päättää työtään. Hän kuitenkin ymmärsi haukanneensa vähän liian ison palan ja on ollut erittäin yhteistyöhaluinen, jotta fresko saataisiin entiselleen. Puolustukseen Cecilia sanoo, että hänellä oli erittäin hyvät aikeet ja pappi tiesi hänen tekemisistään. 
Cecilia Giménez. Kuva on lainattu täältä.

Ilmiö
Uutinen epäonnisesta restaurointiyrityksestä on kiirinyt kulovalkean tavoin ympäri maailmaa. Päinvastoin kuin voisi luulla, uutinen on hauskuuttanut tuhansia, ellei jopa miljoonia ihmisiä ja tapauksesta on tullut todellinen ilmiö. Erityisesti internetissä ja sosiaalisissa medioissa Ecce Homosta on revitty huumoria mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla ja lisänimekseen se on saanut Ecce Mono (espanjaksi mono=apina). 

Ecce Homon parhaimmat palat netissä

Ecce Homon parhaimmat palat Youtubessa
Conan O'Brien huomioi Ecce Homon ohjelmassaan. 
Monille tapauksesta on tullut mieleen myös Mr. Bean

Mitä sitten espanjalaiset itse ajattelevat tästä kaikesta?
Nykyisellään fresko jakaa Borjan asukkaiden mielipiteet: osa haluaisi freskon jätettävän sellaiseksi kuin se nyt on ja toiset kannattavat uudelleenrestaurointia. Espanjassa aiheesta on keskusteltu innokkaasti ja mielipiteitä on monia. Tässä yksittäisten espanjalaisten mietteitä:
”Tämä rouva jää historiaan maalauksen takia ja tulevaisuudessa hänen työtään pidetään taiteena. Todella hyvä asia mummon puolesta, kun onnistui tekemään jotain erittäin ainutlaatuista viimeisinä vuosinaan.”

”Kaikki me annamme hänelle (Cecilialle) anteeksi, koska hän on saanut meidät nauramaan entisöinnillään.”

”Tatuoin Ecce Homon.”

”Sitä (Ecce Homoa) ei pitäisi entisöidä uudestaan. Se on nyt hyvä, niin kuin rouva Cecilia sen teki ja joka väittää vastaan, on huono juttu. Hän teki sen ilman pahoja aikeita ja sitä paitsi tuhannet ovat nauraneet kiitos hänen. Kauneus piilee silmissä sille, joka osaa sitä arvostaa.”

Ecce Homon tulevaisuus on kuitenkin epävarma. Alan ammattilaiset ovat käyneet paikan päällä Borjassa tutkimassa voiko teoksen korjata. Cecilia itse toivoo, että fresko entisöidään ja tehdään entiselleen. Omien sanojensa mukaan hän kärsii katsoessaan freskoa nykyisellään. Päättäessään ryhtyä restauroimaan Ecce Homoa, ei hän voinut kuvitellakaan homman päätyvän tällaiseen pyöritykseen. 

Monet matkailijat ovat menneet Borjaan vain nähdäkseen Ecce Homon paikan päällä. Borja on noussut maailmankartalle -kirjaimellisesti! Myös julkisuuden henkilöt, ainakin Mario (kuuluisan laulajan Alaskan mies), on vieraillut paikan päällä. En ole siis ainut outolintu, joka on mennyt katsomaan Ecce Homoa… ;)

Keskellä Mario. Kuva on lainattu täältä.

Vivi Vinna Borjassa
Kävin toissaviikonloppuna päivämatkalla Borjassa. Borja on pieni paikka, joten ajattelin jo etukäteen, ettei siellä ole mitään muuta mielenkiintoista kuin Ecce Homo. Kuinka väärässä olinkaan! 

Menimme matkailutoimistoon, jossa ystävällinen toimiston täti kertoi, mitä kaikkea Borjasta löytyy. Aika kului ja kului. Aloin jo miettimään ”Entäs Ecco Homo?”. Enpä kumminkaan kehdannut keskeyttää, kun toinen silmät loistaen selosti, missä kannattaa käydä ja juurta jaksaen. Lopulta, vihdoin ja viimein, hän sitten mainitsi ihan kuin ohimennen konsanaan siitä kuuluisasta Ecce Homosta, ”olette varmaan kuulleet..?”, sanoi hän ja neuvoi reitin paikalle.

Tutustuimme Borjaan tehden kävelykierroksen. Aloin jo tuumimaan, että hyvänen aika, täällähän niitä Ecce Homoja vasta riittääkin! Samantyylisiä taidejuttuja löytyi valtoimenaan sieltä sun täältä!

Kadulla…
Museossa…

Ja lopulta sitten ajaa hurautimme n.5 km matkan ja näimme Ecce Homon livenä!
Miulla oli aikoimoinen työ pitää pokkaa tuijottaessani Ecce Homoa silmästä silmään -varsinkin, kun siellä on tällainen lappunen, jossa pyydettiin hiljaisuutta ja kunnioitusta:
Lopulta oli ihan pakko nauraa. Ei pitäny pokka, ei. Aivan mahtava fresko ja kaiken lisäksi tämä on ihan ensimmäinen maalaus, joka on saanu miut nauramaan! Kuvat tottakai napattiin -ilman ei ois voinu lähteä. Hassua, kun parissa kuvassa näytti ihan tuo Ecce Homo siltä Huuto -maalauksen tyypiltä. Laitankin tähän vielä sen innoittamana seuraavan kollaasin:

Ecce Homo vs. Huuto. Ensimmäinen kuva on lainattu täältä ja toinen täältä.

Kotimatkalla puhkesi näyttävän näköinen rajuilma. Oli upeita salamoita ja ajoimme "myrskyn silmään". Nyt on Ecce Homo nähty. Ja vielä myrskyn saattelemana!

Olisi kiva kuulla teidän mietteitänne Ecce Homosta! :) Miten on, riemastuttaa vai vihastuttaa? ;)

post signature

2 kommenttia:

 1. Mieletön postaus, haluisin itsekin käydä tuolla! Minun täytyy tunnustaa, että minua tuollainen törkeä amatöörirestaurointi todella vihastuttaa. Ihmettelen, eikö tuoretta maalia sisi helpostikin pois kun vanha oikea maali on alla...? En tiedä restauroinnista tosin mitään mutta näyttää kuin mamma olisi yrittänyt maalata vaan päälle. Pahempi tietty jos hän on saanut maalin jotenkin leviämään. Karseeta kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kiitos. :D Paljon sitä tulikin työstettyä.. ;) Käy ihmeessä tuolla! Oikeasti paikan päällä se on vielä hauskempi ilmestys! Barcelonasta kulkee busseja tiuhaan Zaragozaan ja tosi edullisesti. Zaragozassa sit voi vuokrata auton ja hurauttaa Borjaan.

   En tiiä, miten lie sai mummo Ecce Homon tuon näköiseksi! Eihän hän sitä tahallaan tuon näköiseksi tarkoittanut, mutta tuollainen se nytten on. Ja huomaatko, miten tuo freskon alaosa on myös muuttanut muotoaan täysin? Jotain outoa varmaan tuolle mummolle nyt sattui. En itsekään tiiä restauroinnista mitään, mut aikamoinen itseluottamus pitää olla, jos ominpäin ryhtyy entisöimään. Ei kyl amatöörirestauroijien pitäs yksin puurtaa, vaan alan amattilaisen valvovan katseen alla. Luulis, että tuoreen maalin sais jotenkin poijjes otettua ja lähtökohtaisesti sitä ollaan pelastamassa, mutta on paljon ihmisiä, jotka haluis, et se jätetään tollaseks. Saa nähdä, miten tässä käy. Aikamoinen tarina totta tosiaan!

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)