sunnuntai 18. lokakuuta 2015

RUSKETTUMINEN –VAARALLINEN MUOTI

Espanjassa on verbi ”ponerse de moda”. Eli ”tulee/on muotia”. Se ei koske vain vaatteita, vaan sitä voi käyttää minkä tahansa muoti-ilmiön kohdalla. 

Ruskettuminen on ollut muotia jo vuosikymmenet. Monen kesään kuuluu auringonpalvomista ja sitä myöten ruskettumista. Tähän kastiin kuuluu myös moni suomalainen –useimmiten huonolla menestyksellä. Joko suomalainen rusketuskiimassaan palaa ja hänestä tulee punainen kuin rapu. Tai sitten hän paahtaa itsensä luonnottoman ruskeaksi. Joillekin se tuntuu olevan myös ikään kuin status-kysymys. Sillä näytetään, että on oltu ulkomailla.

Haluaisin kuitenkin nostaa esille oman mielipiteeni asiasta. Sillä tässäkin asiassa olen vastarannan kiiski. Olette varmaan laittaneet merkille, ettei minua nähdä ikinä ruskeana. Olen läpi vuoden valkoinen. Olen sitä mieltä, että meidän väri on tällaisenaan kaunis. Valkoinen iho on kaunis, siinä missä musta tai tumma. 

Iho on ihmisen suurin elin. Saamme terveen ihon syntymälahjana. Jotta iho säilyy kauniina läpi elämän, on sitä hoidettava. Sisäisesti ja ulkoisesti. 
Kuva on lainattu netistä.
Aurinko on ihon vaarallisin vihollinen. On erittäin vaarallista yhdistää ruskettunut iho hyvään terveyteen. Näin ei ole. Silloin kun rusketus tuli vuosikymmeniä takaperin muotiin, niin auringon vaaroista ei tiedetty.

Tänä päivänä meillä on tieto puolellamme. Tiedämme, että otsonikerros on ohentunut, joten auringon vaaralliset säteet läpäisevät sen herkemmin. Tiedämme, että nuo säteet ovat vaarallisia. Iho voi palaa. Aurinko vanhentaa ihoa. Aurinko altistaa ihosyövälle. Kuulostaako tutulta?

Toki tarvitsemme D-vitamiinia ja sitä saa auringosta. Mutta varta vasten ei tarvitse aurinkoa ottaa. Täällä Espanjassa riittävä D-vitamiini on taattu, kun vain työntää nokkansa ulos. Suomalaiset saavat omat D-vitamiininsa litkimällä maitoa. 

Minä en koskaan poistu kotoa ilman aurinkosuojaa. Käyttämässäni päiväseerumissa on aurinkosuoja 30. Lisäksi laitan aina meikkivoidetta, joka puolestaan suojaa ilmansaasteilta.
Kuva on lainattu netistä.

Yksi Shanghain parhaiten säilynyt salaisuus on ollut perinteisesti auringon välttäminen. Allekirjoitan tämän täysin. Välttämällä aurinkoa teet ihollesi palveluksen. Toki aina se ei onnistu. Esimerkiksi lomalla on mukava köllötellä rannalla, kuulla meren pauhua ja nauttia auringon lämmöstä. Silloin on ehdottomasti suojattava itsensä aurinkorasvalla, jonka suojakerroin on 50. Se ei estä sinua ruskettumasta. Se suojaa tasan yhtä paljon kuin vaikkapa suojakerroin 15 sillä erotuksella, että voit olla auringossa paljon pidempään. 

Omalla terveydellä ei kannata leikkiä. Aurinkorasva on ainoa keinoa estää ihoa palamasta. On myös muistettava, että vaikka olisi pilvistä, niin kyllä ne auringon säteet tulevat silti. Eli oli aurinkoista tai pilvistä, niin muista ehdottomasti aurinkosuoja. 
Kuva on lainattu netistä.
Rusketuksen ikävät puolet
Ruskettumisen seurauksena jää aina rusketusraidat, ellet sitten ota aurinkoa alasti. Jos iho pääsee palamaan, on se melko kivuliasta. Tulevaisuudessa sinulla on ryppyinen  (siis todella ryppyinen) ja läikikäs iho. Tämän lisäksi bonuksena suurempi riski ihosyöpään. Ei kuulosta kivalta, vai mitä? Lisäksi iho saattaa auringon jäljiltä alkaa kuoriutumaan. Minulle näin on käynyt ja olo oli kuin käärmeellä, joka luo nahkaansa. 

Jos siis välttämättä edelleen haluat olla ruskea ja se on mielestäsi jotain tavoittelemisen arvoista, niin suosittelen itseruskettavaa. Näin saat rusketuksen suoraan purkista välttäen auringon haitat. Esimerkiksi pieni päivetys sopii kesäaikaan, mutta talvella yliruskea iho näyttää luonnottomalta, jopa rumalta.

Kaunis valkoinen iho
Mutta minä olen edelleen sitä mieltä, että valkoinen iho on todellakin kaunis, se kaikista kaunein. Valkoinen on jotenkin niin terveen ja puhtaan oloinen. Se on niin kuulas.  

Minulla ei ole tarvetta ruskettua tieten tahtoen. Ei edes silloin, kun yksi espanjalainen tuijotti minua liikennevaloissa ja sitten töksäytti: ”Ota aurinkoa”. Joo, oltiin keskellä kesää ja minä valkoinen kuin lakana. Mutta tiedättekö mitä? Ei oikein nappaa ajatus ruskettumisesta. En pidä rusketusta millään lailla tavoiteltavana asiana. Olen ylpeä ja tyytyväinen just tällaisena kuin olen. 

Jos saankin ”vahingossa” väriä pintaan tai muuten vain vaihtelun vuoksi haluaisin ruskettua, niin minusta tuntuu, että naama on jotenkin likaisen näköinen. Itseruskettavaa kokeilin muuten kerran mielenkiinnosta, mutta sillä ei ollut minuun suurempaa vaikutusta. Vaikka käytin koko tuubin, pysyin edelleen todella vaaleana. Ja hyvä niin! 

Olkaa tekin ylpeitä omasta ihonväristänne! Ja toivotaan, että valkoinen iho tulee muotiin. ;)

Lopuksi laitan tähän viisi kuvaa julkisuuden henkilöistä, jotka ovat kauniita valkoisen ihonsa kera. 

1. Scarlett Johansson
Kuva on lainattu netistä.
2. Zooey Deschanel
Kuva on lainattu netistä.
3. Reese Witherspoon
Kuva on lainattu netistä.
4. Kirsten Dunst
Kuva on lainattu netistä.
5. Anne Hathaway
Kuva on lainattu netistä.
 Mitä mieltä sinä olet? Kumpi ompi kauniimpi, valkoinen iho vai ruskettunut iho? 

post signature

7 kommenttia:

 1. Hyvä teksti ja ehdottomasti ajattelemisen arvoinen asia. Kauan aikaa sittenhän oli muotia olla valkoinen, koska vain köyhimmät joutuivat tekemään töitä ulkona ja rusketus oli merkki tästä. Nyt myöhemmin on tosiaan ihmisiin iskenyt outo vimma ruskettaa itsensä merkiksi että "sitä on oltu ulkomailla, lälläslää"... Eli tavallaan se on edelleen kehuskelua omilla varoilla.

  Minulla on (suomalaiseksi) melko tumma iho ja rusketun helposti ja palan harvoin. Toki jos olen päivän biitsillä ilman varjoa tai aurinkosuojaa, takuulla kärähdän. Etelänmatkoilla ja alkukeväästä käytän voimakkaampia kertoimia, mutta lasken kertoimia, kun iho on saanut "pohjavärin". Minulla harvemmin riittää kärsivällisyys rannalla tai muuten auringossa makoiluun, mieluummin teen jotain ulkona kuin ottamalla otan aurinkoa.

  Työssäni lääkäriasemalla näin paljon itsensä käräyttäneitä. Pahimmillaan he olivat kuin ufo-olioita, kun neste oli kertynyt kasvoihin ja otsa pullotti kuin marsilaisella. Sanomattakin on selvää, että he joutuivat tiputukseen ja saivat ehdottoman auringonottokiellon. Tai sitten ne ravut, joilla jopa vaatteet aiheuttivat kipua osuessaan palaneeseen ihoon. Moni auringonpalvoja ei muista, että rasvaa pitää lisätä aina uimisen jälkeen ja muutenkin tunnin välein. Myös ihon hoito auringossa oleskelun jälkeen on tärkeää.

  Kilpatanssipuolelta itseruskettavien käyttö on tuttua. Jotkut tosin menevät niidenkin käytössä "vähän" yli. Paras vinkki oli jostain lukemani: Sekoita kosteusvoiteeseen hieman itseruskettavaa, niin saat väriä kasvoille ja kosteutuksen samalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä tekstillä halusin herätellä ihmisiä ajattelemaan omasta puolestaan, eikä seurata muotia. :D Vaikka ihan varmasti yhä useampi huomaa oman ihonsa olevan kaunis sellaisenaan ja että se mitä auringosta nykyään tiedetään, niin onhan se aika tyhmää siitä huolimatta ottamalla ottaa aurinkoa rusketuksen perässä...

   Oot ihan oikeassa. Joskus valkoinen iho todellakin oli muotia. Kunnes sitten tuli Coco Chanel kuvineen, joissa oli ruskettunut ja ihmiset seurasivat esimerkkiä aina näihin päiviin asti. Mutta nyt yhä useampi on huomannut, että oma iho paras iho. Itselle yliruskeasta ihosta tulee heti mieleen vanha iho ja se on niin ruma, varsinkin sellainen kellertävä. :P Onneks moni julkisuuden henkilö on nyt näyttänyt esimerkkiä, valkoinen iho on kaunista! :)

   Hui kauheeta, sie oot nähny siis ihan konkreettisesti mitä se pahimmillaan voi olla. Moni ei ymmärrä ennen kuin kohdalle sattuu, mutta tässä asiassa täytyy olla kauasnäköinen ja ennaltaehkäistä, ei saa antaa ihon palaa. Voi, kun ihmiset ymmärtäs olla ylpeitä omasta ihonväristään, oli sit tumma tai valkoinen. Ei rusketusta tarvita.

   Joo, siis itseruskettavien käytössä on joillakin mennyt yli. Kaiken huippu jos on joku urheilija tai terveysalan asiantuntija ja sit tullaan yliruskeana (siinä vaiheessa voin arvuutella, että on luultavasti käyttäny itseruskettavaa), mut eihän moni katsoja sitä saata tietää. Niin siinä tulee sellainen ristiriita, koska auringossa ruskettuminen on vaarallista iholle. Ja moni saattaa sitten sen innostamana mennä ottaa aurinkoa ja siinä voi käydä huonosti. Tarkotan, et näyttäävät tosi huonoa esimerkkiä, vaikka heidän pitäis olla terveellisyyden perikuvia. :D

   Poista
 2. Itse kannatan näin kalkkilaivan kapteenina vaaleaa ihoa! :) Joillekin semmoinen hento rusketus sopii, mutta rusketus menee todella helposti överiksi. En myöskään ymmärrä ihmisiä, jotka palvovat aurinkoa koko ajan juurikin sen haittojen takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, toinen samanlainen. :) Oon samaa mieltä. :) Jos ottaa aurinkoa, niin siinä on ne riskinsä. Ja jos taas ottaa itseruskettavaa, niin näen sen ehkä jopa rahantuhlauksena. Kun omasta mielestä vaalea iho on niin kaunis. :) Jokainen tietty tavallaan. ;)

   Poista
 3. Outo aihe! ei kuulosta kovin kivasti kirjoitetulta tuo että "vaalea iho on kaunein"

  mielestäni ihmisen ihon väri/sävy ei yksistään liity kauneuteen tai kerro että vain vaalea olisi kaunis, juu on totta että Scarlett on yksi äärettömän nuorekkaan kauniista naisista, mutta niin ovat monet muutkin. Se kauneus kun ei ole pelkästä ihonväristä, iästä eikä muustakaan sellaisesta kiinni. Kauneus tulee myös monista muista asioista. Minä en koskaan luokittele ihmisten kauneutta ihonsävyn mukaan, mielestäni kauniita naisia ovat myös: Jennifer Lopez jolla on kevyesti hehkuva luonnollinen rusketus ja käyttää Fakebake rusketustuotteita. Beyoncella on todella upa iho: hänen ihossaan näyttäisi olevan sekä vaaleaa että tummaa pigmenttiä ja hän on loistavan näköinen, todella kadehdittava iho suoraan sanoen! Leona Lewis. Monica Bellucci, hänellä on Välimerellinen kaunis oliivi-iho eli vaalea ja helposti myös ruskettuva ei ihme että Monica on toiminut myös Diorin mallina. Penelope Cruz, hänellä myös vaalea oliivi-iho ja halutessaan hän saa kauniin rusketuksen. Rihanna, hän on vaan kaunis. Naomi Campbell, hänessä on kaunista myös silmät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta,mutta tarkoitinkin tuossa omasta näkökulmastani ja minulle se kaikista kaunein iho. Eli ehkä minun olisi pitänyt lisätä siihen "vaalea iho on minulle se kaikkein kaunein iho". Enkä tarkoita tällä sitä, että muillakin pitäisi olla vaalea iho, vaan tarkoitan sitä, että jokainen arvostaisi sitä omaa ihonväriään, oli se tumma tai vaalea, ja mielestäni toin tämän esille tekstissä useampaan kertaan. :) Ja noilla mainitsemillasi julkisuuden henkilöillähän on se oma ihonväri, eivätkä (tietääkseni?) ole sitä muuksi yrittäneet muuttaa? :) Ja kyllä, heillä on erittäin kaunis ihonväri, joka sopii heille. :)

   Mielestäni aihe ei ole outo... Tai olisi kiva kuulla miksi se on sinusta outo? Täällä Espanjassa asuessa olen vain nähnyt mitä se aurinko tekee iholle ja se ei ole kaunista katseltavaa. :/ Puhumattakaan suuresta, erittäin suuresta ihosyöpäriskistä. :( Mielestäni tästä pitäisi puhua enemmänkin.

   Kiitos, kun kommentoit! :)

   Poista
  2. Ps. Lisään vielä, että olen samaa mieltä kanssasi kauneudesta. Ja että kauneus on katsojan silmissä. :) Minäkään en missään nimessä luokittele ketään ihonvärin perusteella (ihmiset ovat minulle persoonia), minkä takia palaten artikkelin alkuperäiseen ajatukseen, minusta on jotenkin niin absurdia miksi ihmeessä joku yrittää tavoitella jotain muuta kuin on ja oman terveytensä uhalla? Kun eihän sillä ihonvärillä ole väriä. Vaalea on kaunis iho siinä missä tumma tai musta, eikä tarvetta sen muuksi muuttamiselle olisi.

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)