sunnuntai 22. syyskuuta 2013

BUDAPEST –VIISI PÄIVÄÄ UNKARIN PÄÄKAUPUNGISSA

Ensivaikutelma Budapestista on hämmentävä ja ihmeellinen. Joka puolella on upeaa arkkitehtuuria. Kaupunki paisuu mitä erikoisen näköisemmistä rakennuksista, kauniista taloista ja monista sievistä yksityiskohdista. 

Budapestissa selviytymistä varten meillä oli kartta, 7 päivän lippu (jolla sai liikkua 24h rajattomasti julkisilla) ja forintteja. Kaikki tuo hoitui heti alkuun kätevästi lentokentällä. Budapestin kartassa oli monia mainoksia, joista yksi pisti silmään…

Ensimmäinen päivä
Tulimme keskiviikkona syyskuun alkumetreillä. Heti ensimmäisenä päivänä menimme tutkailemaan näkymiä ja tutustuimme keskustaan. Pimeys oli jo laskeutunut kaupungin ylle, kun näimme sen kuuluisan Ketjusillan. Se oli juuri niin kaunis kuin kuvissakin. 

Eritoten yöaikaan Budapestista tuli mieleeni Pariisi kaikkine valoineen, siltoineen ja silmiä hivelevän upeine rakennuksineen. Ei ihme, että kaupunkia kutsutaan myös pikku-Pariisiksi. 

Olin kuin pöllö kävellessäni ja pää pyöri joka suuntaan. En halunnut menettää ainuttakaan yksityiskohtaa.
Toinen päivä
Kävimme ensi töiksemme ostamassa junaliput Zagrebiin. Lähdimme valloittamaan Gellértinvuorta, Matiaksen kirkkoa, Kuninkaanlinnaa ja Kalastajalinnake, joka oli kuin sadusta. 
Kolmas päivä
Vierailimme Pyhän Tapanin basilikassa, joka on Budapestin suurin kirkko. Siellä säilytetään pyhäinjäännöstä, jonka uskotaan olevan Tapani I:n käsi. 

Kahvila Gerbeaud oli vierailemisen arvoinen, sillä se itsessään on jo kuin nähtävyys. Kahvilan historia ulottuu vuoteen 1858, jolloin se perustettiin. Siellä vallitsee ihastuttava ilmapiiri. Kahvila on erittäin elegantisti sisustettu. Maistelin unkarilaisia herkkukakkuja. Päivän herkkuhetki oli ilmeisen ikimuistoinen. 
Tutustuimme myös kauppahalliin, jossa oli myynnissä jos monenlaista matkamuistoa. Myyjiä oli paljon, mutta ehkä turhan moni myi samoja juttuja ja vieri vieressä. Mielenkiintoista se oli silti. Ostin itselleni Budapest -aiheisen kirjasen, josta voin lukea historiaa ja palata kaupungin tunnelmaan runsaiden värikuvien kautta. 
Kävellessämme Budapestin katuja törmäsimme sattumalta Murha -näyttelyyn. Siihen samaan, jonka mainoksen olimme nähneet kartassa! Mielenkiintomme heräsi nyt toden teolla, joten seurasimme viittoja, jotka ohjasivat itse näyttelyyn. Siellä utelimme lipunmyyjältä, millainen näyttely on ja minkä hintainen. Sillä kertaa emme vielä tohtineet mennä. Lopulta siinä kävi kuitenkin niin, että uteliaisuus voitti. Oli ihan pakko päästä tutustumaan aiheeseen hieman lähemmin. 

Näyttely osoittautui toiminnalliseksi kokonaisuudeksi, jossa murhat oli havainnollistettu mielenkiintoisesti. Monta murhatapausta tuli tutuksi, joskin pintapuolisesti. Näyttely oli hyvä, sillä se oli mielenkiintoinen, asiat oli esitetty lyhyesti ja ytimekkäästi, mukana oli toiminnallisuutta ja kokonaisuus oli eheä. Eniten jäin kaipaamaan psykologista puolta, jossa olisi selvitetty syvällisemmin murhaajien motiiveja jne. 

Neljäs päivä
Sanotaan, että Budapestissä kylpyläkäynti on must. Mekin tottakai halusimme kylpylään, lähinnä hemmottelumielessä. Niinpä kylpyläksemme valikoitui Mandala Day Spa, joka on saanut monia palkintoja. Ajan olin varannut etukäteen. 

Olisin halunnut käydä myös sellaisessa kylpylässä, jossa on historian havinaa, arkkitehtuuria, erilämpöisiä altaita ja nauttia unkarilaisesta terveyskylvystä. Tällä kertaa Mandala veti pidemmän korren ja jätimme sen perinteisemmän kylpylävaihtoehdon seuraavaan kertaan. Kaksi kylpylää olisi ollut jo liikaa.

Mandala oli ihana. Se lauantai-päivä oli täynnä hemmottelua. Otin kasvohoidon, josta sain vielä tuotteet mukanani kotiin vietäväksi. Meillä oli ruusukylpy ja hieronta. Olimme kävelleet niin paljon, että rentoutuminen todella tuli tarpeeseen. Juuri sellainen on Mandala Day Spa, täydellistä relaxia. Voin suositella, jos tarkoituksena on ottaa joku hoito. Mandala on myös pareille todella ihana (katso kuvia täältä, klik). Jos puolestaan haluaa nauttia perinteisemmästä kylpylästä, niin kannattaa etsiä joku muu paikka.  

Sinä päivänä näimme myös Margitin saarta. Kaunis puistoalue. 

Viides päivä
Matkustuspäivä. Menimme rautatieasemalle. Jätimme Budapestin taaksemme hyvillä mielin ja siitä jatkoimme junalla kohti Kroatiaa. Illalla olimme Zagrebissa.

Kaiken kaikkiaan koin Budapestin erittäin mielenkiintoiseksi paikaksi. Näkemistä ja tekemistä riittää useammalle päivälle. Se on kaunis ja tunnelmallinen. Hintataso on kohdillaan suomalaisen kukkarolle. Majoitusvaihtoehtoja on. 

Valitsemamme Cotton House Hotel osoittautui nappivalinnaksi. Hotellin puolesta huoneessa oli pyyhkeet, suihku, kassakaappi, hiustenkuivaaja, televisio ja jopa minibaari (juomat maksullisia, mutta siihen mahtui kätevästi omat juomat). Plus huone oli sisustettu kivasti. Wanhan ajan puhelinta luulin aluksi osaksi sisustusta, joten yllätyin, kun se toimi. 

Aamupala oli buffet-tyyppinen ja juuri ne perusjutut, mitä voi odottaa. Tosin mitään makeaa ei ollut, jota espanjalaiset jäisivät kaipaamaan. Sijainti oli myös hyvä, melko lähellä metroasemaa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun olin tällaisessa teemahotellissa. Hinta oli enemmän kuin kohtuullinen kera aamupalan. Äänet tosin kantautui huoneeseen, mutta meillä oli tuuria asuintovereiden kanssa. Rauhallista sakkia, joten saimme nukkua yömme rauhassa. 

 Minulle ainakin jäi tunne, että Budapestiin on palattava.
post signature

4 kommenttia:

 1. Mahtava postaus! Olipa kiva lukea tätä, kun itsekin ollaan lähdössä Budapestiin lokakuun lopussa :) Kiitos pitkästä postauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihanaa, että jaksoit lukea. :) Pelkäsin sen olevan liian pitkä postaus. ;) Hauska sattuma, että siullakin on Budapestin matka edessä. Huippuvalinta matkakohteeksi! :)

   Poista
 2. Ihana koiruus edellisessä postauksessa ja kiitos tästä Budapest postauksesta. Ollaan mietitty viettävämme joulu Budapestissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, niinpä on se Dama aivan ihana. :) Kiva kuulla, että siustakin! :) Ollos hyvä ja voin suositella Budapestia, se on upea! Talvi on varmasti ihan yhtä kiva aika mennä sinne kuin kesä, nimittäin jos ja kun menette kylpylään, niin saatte varmasti paljon enemmän irti kylpylän kuumista ulkoaltaista. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)