sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

KAIKKI TIET VIEVÄT KYLÄÄN

Olet varmaan joskus kuullut sanonnan: Kaikki tiet vievät Roomaan? Espanjalaisille se on Rooman sijasta kylä. Lähes kaikilla espanjalaisilla on oma kylä (pueblo), jonne mennään pidennetyn viikonlopun viettoon, kokoonnutaan Pääsiäisenä tai muuten vain mennään rentoutumaan, pakoon pois kaupungin hulinasta. Ellei satu jo valmiiksi asumaan sellaisessa. Vaikka olisi syntynyt kaupungissa, niin monesti perheessä tai suvussa on joku maaseudun helmassa asuva, jolloin kaupunkilaisetkin oppivat menemään sinne.
 
Espanjassa on kyliä valtaisa määrä. Niin monta, että tietävätköhän itsekään tarkkaa lukumäärää. Unohtamatta tietenkään kyliä, jotka on hylätty tai jopa myytävänä. 

Kylä esiintyy espanjalaisessa kulttuurissa vahvasti. Se elää vitseissä, uutisissa ja ihan kaikkialla. Tutustuessaan uuteen ihmiseen, he saattavat kysyä ”miltä kylältä olet?”, ainakin jos kyseessä on vähäänkään vanhemman sorttinen espanjalainen. Jos siis haluat löytää jutun juurta espanjalaisten kanssa, niin kannattaa jutella heidän kylästään. He mielellään kertovat siitä ja ilman muuta se on se maailman paras paikka. 
Joitakin vuosia sitten oli suosittua tehdä maaseutumatkailua, joka tunnetaan ”ir al pueblo”. Hauskuus piili siinä, että siten saattoi tutustua toisen kotikylään. Kukapa ei olisi utelias näkemään ja vähän vertailemaan toista kylää omaansa. Maaseutumatkailu on edullista, mutta hintansa silläkin on. 

Myös meillä Espanjassa on oma kotikylä tai oikeastaan kaksi, jonne voimme aina mennä huoletta –vaikka päiväselti. Se on ilmaista, mutta siinä on tiettyjä velvollisuuksia. Ensinnäkään harvoin osumme vain me, vaan sinne voi tulla joku muukin sukulainen. Erityisesti kesäviikonloput, kylän juhlaviikonloppu ja Pääsiäinen ovat varsin suosittua aikaa. Onneksi talo on iso ja porukkaa mahtuu. Siellä on kuin olisi kotona. Täytyy itse tehdä ruokaa, pestä liinavaatteet ja siivota. Eli vierailu maaseudulla ottaa, mutta myös antaa. Vastapainoksi voi kerätä piha-aukiolta tomaatteja, tehdä kävelyretkiä, kulkea pitkin kylän sokkeloisia katuja, nähdä oliivipuuviljelmät...

Kylässä on tyystin toisenlainen tunnelma kuin kaupungissa. Ihmiset eivät vaikuta niin stressaantuneilta. He tervehtivät kaikkia vastaantulijoita ja saattavat jäädä juttusille. Jos he eivät tunne sinua entuudestaan, varadu vastaamaan kysymykseen ¿de qué familia eres? eli suomeksi Kenenkäs tyttöi/poikii työ ootta?

Viime syksynä tein retken molempiin espanjalaisiin kyliimme (joista kerroin täällä ja täällä). Niistä jäi hyvät muistot. Jos espanjalainen kylä onnistui valloitamaan miut, niin uskon, että varmasti myös monen muun matkailijankin. Espanjassa kun on kyliä moneen eri lähtöön... Oletteko kuulleet näistä kylistä?

Espanjan kauneimmat kylät TOP-15
1. Ronda (Malaga)
Kuva on lainattu täältä.
 2. Vejer de la Frontera (Cadiz)
Kuva on lainattu täältä.
  3. Cangas de Onís (Asturias)
Kuva on lainattu täältä.
 4. Altea (Alicante)
Kuva on lainattu täältä.
 5. Albarracín (Teruel)
Kuva on lainattu täältä.
6. Ubeda (Jaen)
Kuva on lainattu täältä.
 7. Hervas (Caceres)
Kuva on lainattu täältä.
8. Cudillero (Asturias)
Kuva on lainattu täältä.
 9. Priego (Cordoba)
Kuva on lainattu täältä.
 10. Laguardia (Alava)
Kuva on lainattu täältä.
 11. Alquezar (Huesca)
Kuva on lainattu täältä.
12. Hondarribia (Guipuzcoa)
Kuva on lainattu täältä.
13. Chinchon (Madrid)
Kuva on lainattu täältä.
14. Ribadesella (Asturias)
Kuva on lainattu täältä.
15. Alcalá de Henares (Madrid)
Kuva on lainattu täältä.
6 erikoista kylää Espanjassa 
1. Besalú (Girona)
Besalússa on aitoa historian havinaa, sillä siellä on arkkitehtuuria keskiajalta.

Kuva on lainattu täältä.
2. Setenil de las Bodegas (Cadiz)

Kylä, joka sijaitsee kivessä tai paremmin sanottuna sen alla.
Kuva on lainattu täältä.
3. Casares (Málaga)
Valkoinen kylä.
Kuva on lainattu täältä.
 4. Olite (Navarra)
Olipa kerran kylä, Olite...
Kuva on lainattu täältä.
5. Castellfollit de la Roca (Girona)
Kylä, joka on kuilun reunalla.
Kuva on lainattu täältä.

6. Borja 

Kylä, joka jäi historiaan, kun eräs innokas vanha rouva halusi "restauroida" Jeesusta esittävän Ecce Homo-freskon. Lue lisää täältä.
Katunäkymää Borjasta.

post signature

2 kommenttia:

  1. Iiik, luulin jo että olet mennyt takaisin Espanjaan etkä ole kertonut meille mitään!? Mutta ei niin taida ihan vielä olla asian laita? Kiva kyläpostaus, minäkin palan halusta päästä tutkimaan tarkemmin kaikkia ihania pikku kyliä mitä esim. Barcelonankin lähistöllä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, en nyt sentään! :D Olisinkin jo siellä. :) Ajatukset on kyllä jo kovin Espanjassa ja halusin tehdä pitkästä aikaa iloksenne Espanja-aiheisen artikkelin. Menen sinne syyskuun alussa! Oi, sinulle on tulossa mielenkiintoisia tutkimusretkiä. Noista postauksen kylistä Besalú ja Castellfollit de la Roca sijaiset helpon matkan päässä Barcelonasta, molempiin alle 150 km!

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)