Nyt viimein kirjoitan siman valmistuksesta. Siman teon
aloitin vasta vapun jälkeen kunnon mattimyöhäisenä, mutta enää ei kyllä ole
pisarakaan jäljellä. Joimme tuon jo viikinkien
aikana tunnetun juoman ja oli ihan onnistunut! Juomasta tuli pirtsakkaa, ehkä
jopa vähän liiankin…
Viehätyin ajatuksesta kokeilla ensi vuonna samaa reseptiä,
mutta hieman muuntaen eli laittaisin yhden sitruunan enemmän. Kaiken kaikkiaan
oli todella jännää puuhaa tuo siman valmistus. Laskiessani paineita pois pulloista, niin pari kertaa korkki sujahti kattoon valtavan
paukahduksen saattamana. Kannattaa siis olla varovainen, noinkin voi käydä!
Hyvä, etten tosiaan sydäriä saanut, kun menin vääntämään sitä
korkkia. Miks kukaan ei oo koskaan kertonu tuosta? ;) Pieni ennakkovaroitus
olisi ollut paikallaan ensikertalaiselle. Siihen olin varautunut, että pullot
löytyisi tuusan nuuskana jääkaapista räjähdyksen jäljiltä. Sellaista ei minulle
(onneksi) sattunut.
Siman ohje on peräisin KaksPlus-keskustelusta ja munkkien
ohje on puolestaan löytyi Hannan keittiössä –blogista, jonka hän puolestaan on
löytänyt Kattimatikaisen kokkailut –blogista. Hanna oli hieman muuntanut
ohjetta ja niin sitten itse kokeilin sillä, tosin huomattavasti pienemmän
taikinan tein. Siman ja munkkien tekoon löytyi vinkkejä myös Belle Baie –blogista.
Sima
● 4 l vettä
● 2 sitruunaa
● 1 appelsiini
● 3 dl fariinisokeria
● 3 dl tavan sokeria
● pieni palanen tuorehiivaa
Vaihe I
1. Pese sitruunat ja appelsiini hyvin, kuori ja poista
valkoinen osa. Laita kuoret sankkoon/astiaan.
2. Kiehauta vesi ja lisää sokerit.
3. Kaada sokerivesi hedelmien kuorien päälle. Anna
jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää vasta sitten hyvin pieni, sormenpään kokoinen
nokare tuorehiivaa ja viipaloidut sitruunat ja appelsiini.
4. Anna seisoa huoneenlämmössä, esim. liinalla
peitettynä, kunnes tulee vaahtoa pinnalle (n.1 vrk)
Vaihe II
1. Pullota sima: ota esille puhtaat pullot ja laita
pullon pohjalle 1 tl sokeria ja muutama rusina.
2. Laita pullot viileään. Aluksi korkin voi jättää
löysälle ja seuraavana päivänä laittaa kunnolla kiinni. Sen jälkeen on hyvä
päästää paineet ulos tarvittaessa (itse päästin noin parin päivän välein).
3. Sima on valmista noin 10 päivän kuluttua.
Munkit
● 100g margariinia/voita sulana
● 2 1/2 dl maitoa
● 25 g tuorehiivaa
● 1 tl kardemummaa
● 1 tl kanelia
● ripaus suolaa
● 1 dl sokeria
● 1 muna
● n. 7 dl jauhoja
● rypsiöljyä munkkien
paistamiseen
1.Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri.
2. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi.
Liota siihen hiiva ja lisää munasokerivaahtoon.
3. Lisää mausteet ja jauhot (ei
ihan kaikkia) ja sula rasva. Vaivaa taikina käsin, saa jäädä aika löysäksi. Anna
turvota.n. 20 min lämpimässä paikassa.
4. Kaulitse taikina levyksi,
paksuudeltaan n.2-3 cm.
5. Paina jauhotetulla
lasinpohjalla pyörylöitä levystä, tee reiät sormilla.
6. Kuumenna n. 6-7 dl rypsiöljyä
isossa kattilassa ja paista munkit kullanruskeiksi. Sopiva paistolämpötila on
170-180ºC, jonka voi tarkistaa mittarilla tai jos tarkoitukseen sopivaa
mittaria ei ole, niin sitten voi testata taikinan palasella. Lämpötila on
sopiva, kun nokare jää pinnalle ja saa kauniin ruskean värin.
7. Sokeroi munkit kuumana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi! :)