tiistai 22. toukokuuta 2012

SIMAN TEKO JA MUHKEAT MUNKIT

Nyt viimein kirjoitan siman valmistuksesta. Siman teon aloitin vasta vapun jälkeen kunnon mattimyöhäisenä, mutta enää ei kyllä ole pisarakaan jäljellä.  Joimme tuon jo viikinkien aikana tunnetun juoman ja oli ihan onnistunut! Juomasta tuli pirtsakkaa, ehkä jopa vähän liiankin…

Viehätyin ajatuksesta kokeilla ensi vuonna samaa reseptiä, mutta hieman muuntaen eli laittaisin yhden sitruunan enemmän. Kaiken kaikkiaan oli todella jännää puuhaa tuo siman valmistus. Laskiessani paineita pois pulloista, niin pari kertaa korkki sujahti kattoon valtavan paukahduksen saattamana. Kannattaa siis olla varovainen, noinkin voi käydä!
Hyvä, etten tosiaan sydäriä saanut, kun menin vääntämään sitä korkkia. Miks kukaan ei oo koskaan kertonu tuosta? ;) Pieni ennakkovaroitus olisi ollut paikallaan ensikertalaiselle. Siihen olin varautunut, että pullot löytyisi tuusan nuuskana jääkaapista räjähdyksen jäljiltä. Sellaista ei minulle (onneksi) sattunut.

Siman ohje on peräisin KaksPlus-keskustelusta ja munkkien ohje on puolestaan löytyi Hannan keittiössä –blogista, jonka hän puolestaan on löytänyt Kattimatikaisen kokkailut –blogista. Hanna oli hieman muuntanut ohjetta ja niin sitten itse kokeilin sillä, tosin huomattavasti pienemmän taikinan tein. Siman ja munkkien tekoon löytyi vinkkejä myös Belle Baie –blogista

Lopputuloksena syntyi maistuvaa simaa sekä herkullisia ja muhkeita munkkeja! 


Sima
● 4 l vettä
● 2 sitruunaa
● 1 appelsiini
● 3 dl fariinisokeria
● 3 dl tavan sokeria
● pieni palanen tuorehiivaa

Vaihe I
1. Pese sitruunat ja appelsiini hyvin, kuori ja poista valkoinen osa. Laita kuoret sankkoon/astiaan.
2. Kiehauta vesi ja lisää sokerit.
3. Kaada sokerivesi hedelmien kuorien päälle. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää vasta sitten hyvin pieni, sormenpään kokoinen nokare tuorehiivaa ja viipaloidut sitruunat ja appelsiini.
4. Anna seisoa huoneenlämmössä, esim. liinalla peitettynä, kunnes tulee vaahtoa pinnalle (n.1 vrk)

Vaihe II
1. Pullota sima: ota esille puhtaat pullot ja laita pullon pohjalle 1 tl sokeria ja muutama rusina.
2. Laita pullot viileään. Aluksi korkin voi jättää löysälle ja seuraavana päivänä laittaa kunnolla kiinni. Sen jälkeen on hyvä päästää paineet ulos tarvittaessa (itse päästin noin parin päivän välein).
3. Sima on valmista noin 10 päivän kuluttua.

Munkit
100g margariinia/voita sulana
2 1/2 dl maitoa
25 g tuorehiivaa
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
ripaus suolaa
1 dl sokeria
1 muna
n. 7  dl jauhoja
rypsiöljyä munkkien paistamiseen

1.Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri.
2. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liota siihen hiiva ja lisää munasokerivaahtoon.
3. Lisää mausteet ja jauhot (ei ihan kaikkia) ja sula rasva. Vaivaa taikina käsin, saa jäädä aika löysäksi. Anna turvota.n. 20 min lämpimässä paikassa.
4. Kaulitse taikina levyksi, paksuudeltaan n.2-3 cm.
5. Paina jauhotetulla lasinpohjalla pyörylöitä levystä, tee reiät sormilla.
6. Kuumenna n. 6-7 dl rypsiöljyä isossa kattilassa ja paista munkit kullanruskeiksi. Sopiva paistolämpötila on 170-180ºC, jonka voi tarkistaa mittarilla tai jos tarkoitukseen sopivaa mittaria ei ole, niin sitten voi testata taikinan palasella. Lämpötila on sopiva, kun nokare jää pinnalle ja saa kauniin ruskean värin.
7. Sokeroi munkit kuumana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)