tiistai 2. lokakuuta 2012

ECCE HOMO ON TAAS TÄÄLLÄ

Aikaisemmin kirjoittelin Ecce Homosta (täällä) ja valaisin asiaa. Nyt Ecce Homo –kohu jatkuu, eikä loppua näy. Kongosta nimittäin löytyi ihan uusi apinalaji, joka hämmästyttävästi muistuttaa…

Lesula. Kuva on lainattu täältä.
...Ecce Homoa! Kongon demokraattinen tasavalta sijaitsee Keski-Afrikassa. Lesula löydettiin sisämetsistä ja kyseessä on ensimmäinen, uusi apinalaji, joka on löydetty Afrikasta miesmuistiin.
Ecce Homo -kohu
Koko juttu on saanut uskomattoman suuret mittasuhteet. Kirkko lätkäisi 1€ pääsymaksun turisteille, jotka tulevat ympäri maailman pieneen Borjan kylään vain katsomaan maailmanmaineeseen yltänyttä freskoa. Enää ei Ecce Homolle naureta –ainakaan ilmaiseksi. Jo neljässä päivässä kirkko kääri sievoiset 2000€. Eikä siinä vielä kaikki. Freskon töhrinyt vanha rouva Cecilia haluaa osansa tuloista. Cecilia oivalsi, että turistit tulevat vain ja ainoastaan hänen ”ansiostaan”. Käynnissä on myös tutkimukset saako Cecilia tekijänoikeudet töherrykseensä. 

Kävin muutama viikko sitten Borjassa ihmettelemässä turmeltunutta freskoa ja ei tarvinnut maksaa pääsymaksuja. Jo silloin siellä oli kuitenkin mies, joka rykäisi, osoitti rahakirstua ja ilmoitti, että sinne SAA laittaa rahaa. Kenellekään ei jäänyt epäselväksi missä kirstu oli. Kirkko oli enemmän kuin halukas vastaanottamaan rahalahjoituksia. Aikamoista kaksinaamaisuutta, kun vielä kohun alussa moittivat nykyisellään olevaa Ecce Homoa rumaksi!

Santuario de Misericordiassa on vieraillut tähän mennessä jo ainakin 30 000 henkeä, kun aikaisemmin siellä kävi vuoden aikana mitään saamaton määrä kävijöitä. Kirkko houkuttelee nykyisin jopa 3000 kävijää viikossa. Myös lentoyhtiö Ryanair tarjoaa nyt edullisemmin lentoja Zaragozaan, jotta varmasti kaikilla halukkailla olisi mahdollisuus tutustua freskoon -ei olisi siis ainakaan lentolipusta kiinni!

Tulevaisuus=?
Edelleen seinämaalauksen tulevaisuus on epävarma. Todennäköisesti asian kanssa tullaan vielä jahkailemaan ja pitkään. Tällä hetkellä on mietitty vaihtoehtoa, jossa pyrittäisiin säilyttämään niin alkuperäinen fresko kuin Cecilian versio. Siinä tapauksessa Cecilian Ecce Homolle pitäisi keksiä järkevämpi paikka kuin kirkko.

Jatkuu, jatkuu
Tähän mennessä Ecce Homo on saavuttanut ennen näkemättömän maineen ja se on ollut uutinen yli 160 maassa. Yritys nimeltä NineOnApp on julkaissut sovelluksen Androideille, joissa jokainen voi itse testata omia restaurointitaitojaan ja tehdä Ecce Homosta mieleisensä. Lisäksi Ecce Homo on saanut jo jopa oman viinin! Aragonialainen viinikauppa Bodegas Ruberte on aloittanut Ecce Homo-viinin myynnin 5000 pullon voimin, mutta jatkoa on luvassa, jos myynti saa kunnolla tulta alleen. Kyseessä on ihka ensimmäinen Ecce Homosta inspiraationsa saanut viini. Nimikin sen jo kertoo "El Ecce Homo", viinipullon etiketistä puhumattakaan...
Kuva on lainattu täältä.
 Mitä vielä? Ehkä oikeampi kysymys kuuluu: Mitä Ecce Homo ei olisi jo saavuttanut?

post signature

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)