maanantai 15. lokakuuta 2012

PILARIN JUHLAT, ZARAGOZA, ESPANJA

On taas se aika vuodesta, kun Zaragozassa juhlittiin railakkaasti ja tänään paluu arkeen alkoi. Kyseessä on Pilarin juhlat (fiestas del Pilar), joka on Zaragozan suurin ja tärkein tapahtuma. Sitä vietetään Zaragozan suojelupyhimys Pilarin kunniaksi. Pilarin päivä on 12.10. ja juhlat alkavat perinteisesti Pilarin päivää edeltävänä viikonloppuna kestäen viikon ajan. Sinä aikana ehtii sattua ja tapahtua vaikka mitä. Ohjelmaa on järjestetty konserttien, esitysten ja tapahtumien muodossa hurjalla päivävauhdilla –ohjelmaa on siis aamusta yöhön! Zaragoza täyttyy turisteista, jotka tulevat kaupunkiin ihmettelemään menoa ja tunnelma on korkealla.

Las peñas ovat osa espanjalaista juhlaa. Kukin peña muodostaa oman juhlaporukkansa ja kulkevat kulkueena musiikin tahdissa kaduilla. Samalla he juovat omia juomisiaan, yleensä alkoholipitoisia, joita jaetaan koko ryhmälle esimerkiksi rekan lavalta samaan aikaan kulkueen liikkuessa. Näiden juhlijoiden meno voi välillä yltyä niin villiksi, että juomat vain räiskyy –ja silloin kannattaa olla turvallisen välimatkan päässä. Peña on tietenkin myös paljon muuta, mutta meille ulkopuolisille tämä lienee sen näkyvin muoto. 
Pilarin juhlien merkittävin ja tärkein ohjelmanumero on Ofrenda de flores. Silloin kaikki pukeutuvat perinteisiin aragonialaisiin asuihin koko perheen voimin ja saattaapa joukossa vilahtaa asuja myös muualta Espanjasta. Niin tai näin, asut ovat todella näyttäviä ja niiden kirjo on huikaiseva. 
Kuva on lainattu täältä.
Kädessään he kantavat kukkakimppua ja liittyvät kulkueeseen, joka etenee hitaasti, mutta varmasti kohti Pilarin aukiota. Siellä jokainen lahjoittaa oman kimppunsa ofrendaa varten. Järjestöt puolestaan raahaavat isot ja näyttävät kukkakorit. Kukat ovat ikään kuin kiitoslahja. Ofrenda kasvaa kasvamistaan ja peittyy kukkamereen kiitos satojen tuhansien ihmisten ansiosta. 
Ofrenda de flores muutaman päivän jälkeen. Edelleen yhtä kauniina.
Tänä vuonna ofrenda löi kaksi ennätystä yhdellä iskulla. Ensinnäkin sinne laitettiin yli 5 miljoonaa kukkaa (enemmän kuin koskaan aikaisemmin) ja toisekseen ofrenda kesti kaikista pisimpään. Se alkoi aamulla klo 7.30 ja päättyi klo 19, siis 11½ tuntia! Pilarin juhlat päättyvät perinteisesti näyttävään ilotulitukseen. 
post signature

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kyllä, tosi kiva juhla kyseessä ja tuo ofrenda on jännä juttu kukkineen. On ne kyllä upeita. Jos joskus tarjoutuu mahdollisuus mennä Zaragozaan tuohon aikaan, niin suosittelen! Fiestas del Pilar tienen mucha fama. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)