perjantai 13. huhtikuuta 2012

ANTIIKKIA, ANTIIKKIA

Minua kiinnostavat suunnattomasti vanhat esineet ja antiikki. Ajatus siitä, miten jokaisella esineellä on oma historiansa, oma tarinansa, on jännittävä. Esineen ympärillä leijuva salaperäisyys kiehtoo, vangitsee, lumoaa, ihastuttaa…

Kaikki vanhat esineet eivät ole antiikkia, mutta varmastikin yli 100 vuotta vanhoista esineistä voi käyttää nimitystä antiikki. Antiikki ei ole synonyymi sanalle ”kallis”. Joillakin antiikkiesineillä on enemmän rahallista arvoa ja joillakin vähemmän.

Kysymyksiä vailla vastauksia
Vuosia sitten ostin itselleni vanhan ikonin. Ikoni on uskonnollinen kuva, jota ortodoksit käyttävät. Minun ikonini on triptyykki-ikoni. Sen historiasta ei kuitenkaan ollut käsillä paljoa tietoa. Se on tuotu rajan takaa ja kuulemma vanha, ehkä 1800-luvun loppupuolelta eli oletettavasti yli 100-vuotias ikonivanhus. En ostanut ikonia pelkästään siksi, että se on antiikkia, vaan koska ihastuin niin kovin ikonin ulkomuotoon. Sen värimaailma on upea ja niin erilainen. Vaikka ikonit kuuluvat ortodoksisuuteen, niin siitä huolimatta tämä ikoni on minulle kuin pala taidetta ja ylpeäkin siitä olen. Monet, monet kerrat katseeni on kulkeutunut seinällä olevaan ikoniin ja joka kerta lumoudun siitä. Ikonissa on kuvien lisäksi tekstiä, mutta en osaa lukea sitä. Sen tiedän, ettei se ole venäjää, mutta vanhaa venäjää… ehkä. Erityisesti ikonin juuret kiinnostavat. Olisi mielenkiintoista tietää, mistä se on lähtöisin: Karjalasta vai jostain muualta..?

Arviointitilaisuus
Lähdin hakemaan vastauksia ja osallistuin Antiikkia, antiikkia – ohjelman maksuttomaan arviointitilaisuuteen, joka järjestettiin Kajaanissa Kartanohotelli Karolineburgissa. Aivan ihastuttava paikka, jolla on mielenkiintoinen historia. Kartano rakennettiin v.1836. ja tuomari Fredrik Calamnius oli omistaja. Kartanossa järjestettiin Calamniuksen aikana juhlia ja illanviettoja. Kuuluisin vieras lienee Elias Lönnrot, joka toimi siihen aikaan Kajaanissa piirilääkärinä. Paljon myöhemmin lukuisten vaiheiden ja vuosien jälkeen kartano lopulta muuntui kartanohotelliksi v.1990.

Arviointitilaisuudessa huomasi, miten paljon antiikki kiinnostaa. Tilaisuuteen oli saapunut väkeä sankoin joukoin mukanaan mitä erilaisimpia ja mielenkiintoisia esineitä. Ei kuitenkaan sovi vähätellä itse Antiikkia, antiikkia – ohjelman vetovoimaa. Paikalla olivat ohjelmasta tutut arvioijat, jotka ovat antiikkialan huippuammattilaisia: Hans Tritzschler, Johanna Lindfors ja Tuija Peltomaa. Suurin osa vieraista oli eläkeläisiä ja itse olin varmasti kaikista nuorin.

Jokainen asetti oman esineensä esille ja arvioijat kiersivät silmäillen niitä pikaisesti. Toki heillä oli hetki aikaa vaihtaa muutama sananen vieraiden kanssa, etenkin, jos joku vanha esine varasti heidän huomionsa. Paikalle saapuneita kiinnostivat luonnollisesti myös muiden esineet ja puheensorina valtasi salin. Moni oli innokas esittelemään oman esineensä, mutta myös tutustumaan muiden tavaroihin. Mieleeni jäi eräs vanhempi herrasmies, joka oli tuonut vallan oudon näköisen esineen, eikä hän itsekään tiennyt, mikä kumma se on.

Ohjelman asiantuntijat valitsivat kaikista mielenkiintoisimmat esineet itse ohjelmaan ja aloittivat kuvaukset. Myös muita paikalle saapuneita haastateltiin ja tilaisuudessa vallitsi hyvä tunnelma, vaikka varmasti itse kutakin jännitti tv-kamerat.

Arviointitilaisuus alkoi ja jokainen vei vuorollaan oman esineensä arvioitavaksi. Itse halusin ehdottomasti Tuija Peltomaan arvioivan ikonini, koska tiesin hänen pitävän niistä. 

Tuija Peltomaa arvioimassa ikonia.
Tuija Peltomaa kysyi ikonin historiasta ja miten se on minulle päätynyt. Hän selosti ikoneista yleisesti, esimerkiksi usein ikoneissa esiintyy pyhimyksiä ja teksti kertoo kuka pyhimys on kyseessä. Hän arvioi, että ikoni ei ole niin vanha. Se on korkeintaan ehkä 1910-luvulta. Todennäköistä on, että se on yksittäisen henkilön tekemä, ei siis munkin. Niinpä sen rahallinenkin arvo on melko pieni.

Arviointitilaisuus meni siis hyvin. Mitään maata mullistavaa tietoa en saanut, mutta olin jälleen yhtä kokemusta rikkaampi.
Ps. Tänä sunnuntaina 15.4.2012 klo 18.15 Yle/Tv1 esittää Antiikkia, antiikkia -ohjelman kauden kooste- ja päätösjakson, jossa siis palataan kevään aikana nähdyille arviointipaikkakunnille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)