maanantai 16. huhtikuuta 2012

TEKEMISTÄ LAPSILLE

Mieleeni juolahti kuin salaman iskusta, että Suomessa taitaa olla vielä pajunkissa-aika. Niinpä haastan/ehdotan kaikkia perheellisiä (joihin en tosin itse kuulu) puuhaamaan lasten kanssa seuraavaa. Eli, jos on mahdollista, niin tekisitte luontoretken. Vanhemmat ja lapset ja keräisitte yhdessä pajuja, joissa on pajunkissoja, ja tekisitte niistä oikein kauniin, runsaan kimpun... Kun teillä on kimppu kasassa, niin ensimmäinen vaihe on suoritettu. Mutta mitäpä ei olisi retki ilman huikopalaa?

Sitten eikun vain kotia ja seuraava vaihe on tuhota ne vanhat sanomalehdet, joita varmasti löytyy iso nivaska kotoa... Tarkoituksena on tehdä sanomalehtistä joku yksinkertainen hahmo. Mahdollisuuksia on rajattomasti: meritähti, kukka, auto... Kun teillä on idea mietittynä, niin eikun vain pyörittelemään sanomalehden lehdistä palloja. Tärkeää olisi, että pallot ovat samankokoisia, niin tulee symmetrisempi otus. Toisaalta esim. meritähteä tehdessä piti aloittaa tosi isosta pallosta ja sitten pallot pienenivät. Sanomalehdestä tehdyt pallot liitetään toisiinsa pakkausteipillä.

Pikkuhiljaa muotoutuu kuvio. Teipillä kannattaa varmistella hyvin, että kuvio pysyy kasassa. Muistakaa myös tehdä pieni reikä, johon tulee vahva keppi (itse käytin keppinä pensseliä). Kun otus on tehty, niin sitten otatte esille läpinäkyvää liimaa, jota voi levittää siveltimellä. Liimalla alatte levittämään haluamanne väristä silkkipaperia (leikkaatte silkkipaperista palasia ja ne liimataan). Näin peitätte otuksen kauttaaltaan. Antakaa kuivua. Silmät ja suun voitte tehdä silkkipaperista tai ihan vain tussilla. Sitten liitätte kepin otukseen teipin avulla ja viimeistelette vielä silkkipaperilla. 

Otus on valmis ja näin on syntynyt hieno kevätkoriste. Laitatte vain keräämänne kimpun ja koristeen isoon maljakkoon. 

Tämä aktiviteetti sopii mielestäni koko perheelle ja ideana on yhdessä tekeminen. Myös kuvioiden tekemisen aikana vanhemmat voivat osallistua ohjaten ja neuvoen, etenkin reijän teko figuuriin voi olla kinkkisempi juttu, jos on tullut laitettua teippiä yli juuri siitä strategisesta kohdasta, joten suosittelen vanhempia hoitamaan sen puolen.
Tarvikkeet:
- pajunkissakimppu --> maljakko
- sanomalehtiä
- sakset
- pakkausteippiä
- silkkipaperia
- tukeva keppi (esim. sivellin)
- sivellin
- liima (läpinäkyvä, askarteluun sopiva)
(- tussi)

Ohje lyhyesti:
1. Kerätään pajunoksia, joissa on pajunkissoja ja tehdään kimppu.
2. Tehdään sanomalehdistä figuuri esim. meritähti. Sanomalehden lehdistä pyöritellään palloja ja pallojen avulla rakennetaan figuuri pala palalta pakkausteippiä hyödyntäen, kunnes se on valmis.
3. Tehdään reikä, johon on myöhemmin tarkoitus laittaa keppi teipillä kiinni. 
4. Silkkipaperista leikataan paloja, jotka siveltimellä liimataan otukseen. Annetaan kuivua. Kuivumisen jälkeen voi tehdä silmät ja suun.
5. Laitetaan keppi paikoilleen teipillä ja viimeistellään silkkipaperipaloilla. Valmista! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)