lauantai 14. huhtikuuta 2012

PÄIVÄ ELOKUVA-AVUSTAJANA

Elokuva-avustajaksi pääseminen on jännittävä ja ikimuistoinen kokemus, suorastaan elämys. Elokuva-avustaja on henkilö, joka avustaa elokuvan kuvauksissa. Juuri he tekevät elokuvasta todentuntuisen. Avustaja voi olla ohikulkija kadulla, asiakas kaupassa… Joskus voi jopa langeta muutama repliikki (replikoiva sivurooli). Avustajat ovat siis olennainen osa elokuvaa ja juuri siksi tärkeitä.

Olen ollut kaksi kertaa avustajana ja kokemuksina ne olivat todella opettavaisia, hienoja ja voin suositella. Ehdottomasti! Itse halusin avustajaksi, koska halusin auttaa, mutta myös nähdä millaista elokuvanteko on käytännössä.  Jokaisella on omat motiivinsa, miksi lähteä avustajaksi.

Avustajaksi on helppo päästä, koska niin ensikertalaisille kuin kokeneemmillekin avustajille löytyy erilaisia tehtäviä jokaisesta elokuvasta. Avustajaksi pääsee esim. avustajarekisterin tai koekuvausten kautta.

Avainsana elokuva-avustajana ollessa on kärsivällisyys. Voin jo nyt sanoa, että odottelua kuvauspaikalla on luvassa, joskus enemmän ja joskus vähemmän. Kuvauspaikalle on kuitenkin tultava ajoissa. Kuvauksiin on tultava selvin päin ja alkoholijuomien tuominen kuvauspaikalle on ehdottomasti kielletty. Kannattaa varata lukemista ja/tai kannettava mp3-soitin, vesipullo ja pientä naposteltavaa. Tuotantoyhtiö antaa ohjeistukset vaatetuksen osalta. Kannattaa kysyä onko kyseessä ulko -vai sisäkuvaus. Ulkokuvauksiin kannattaa varautua lisäksi sään mukaan. Ennen kuvauksiin lähtöä kannattaa syödä hyvin, koska kuvauspäivä voi venyä pitkäksi ja voi olla, ettei paikan päällä ole tarjolla syötävää. Normaalisti kuvauksissa on mahdollisuus ruokailuun, jossa tarjolla on jotain pientä purtavaa, kahvia ja mehua. Puhelimen täytyy olla suljettuna syystä että jos se soisi, niin kohtaus jouduttaisiin tekemään uudestaan. Vaikka puhelin olisi äänettömällä, niin se voi siitä huolimatta aiheuttaa häiriöitä esim. äänittäjän äänityskalustolle.

Kuvauspaikalla täytyy antaa kuvausrauha kuvausporukalle ja jos annetaan käsky ”hiljaisuus”, niin se myös tarkoittaa sitä, että täytyy olla täysin hiljaa. Vaatetuksen, kampauksen ja meikin on oltava samat koko kuvauksen ajan, ellei toisin ohjeisteta. Vaatteiden ja käsilaukun tulee olla sellaiset, ettei näy merkki. Vaatetuksen osalta tuotantoyhtiö antaa kyllä ohjeet. Lisäksi kannattaa ottaa vaihtovaatteet mukaan.

Kuvauksissa kameraan katsominen on ehdottomasti kielletty, joten älä koskaan ikinä katso kameraan. Ole, kuin sitä ei olisi olemassa ja toimi annettujen ohjeiden mukaan. Keskity oman osuutesi hoitamiseen.

Muista kuitenkin kuvauksiin mennessä ottaa mukaan iloinen asenne ja avoin mieli. Sillä pääsee pitkälle!

Oma kokemus
Olen ollut avustajana kaksi kertaa ja molemmat kerrat menivät oikein hyvin. Mitä nyt oli paljon odottelua ja sää temppuili, mutta ne on niitä pikkujuttuja, joille ei voi mitään. Molemmilla kerroilla tein avustajasopimuksen ja sain myös avustajapalkkiota. Yleensä avustajille annetaan pieni korvaus kuvauspäivästä esimerkiksi elokuvalippu tai pieni summa rahaa.
                                                                                                                                                                     
Ensimmäisellä kerralla en tiennyt tarkkaan, mitä odottaa. Vaatetuksen osalta sain ohjeeksi, että pukeutuisin siten, kuin olisin menossa lavatansseihin. Niinpä laitoin valkoisen hameen ja sinisen kiiltäväpintaisen kauluspaidan. Kuvauspaikalla jouduin muiden avustajien tavoin odottamaan – pitkään ja hartaasti. Kärsivällisyys oli todellakin koetuksella, koska kaiken lisäksi alkoi sataa! Hyvin kuitenkin kestin ja samalla juttelin muiden avustajien kanssa. Kaiken kukkuraksi pääsin itse tanssikohtaukseen, vaikka alun perin oletin olevani toisessa kohtauksessa. Jos olisi pitänyt tanssia valssia, niin se olisi sujunut kuin vettä vain, mutta tässä oli hieman monimutkaisempi tanssi kyseessä. Hyvin kuitenkin meni, tai ainakin niin hyvin, kuin mitä ensikertalaiselta tangotanssijalta voi odottaa. En edes tallannut partnerini jalkoja! Siinä sitten useampi pari oli tanssin pyörteissä ja kamera pyöri siellä jossain, missä lie. Hauskaa oli!

Toinen avustaja-kokemukseni oli taas sellainen, jossa piti pukeutua rentoon nuorisoporukan juhlaan. Vaatteiksi valikoituivat mustat legginssit ja sinivihreä tunika. Kuvauksissa oli jälleen kerran paljon odottelua, mutta toisaalta oli kiva bongata näyttelijöitä ja ohjaaja. Samalla siinä pääsi seuraamaan eri kohtausten tekoa. Lopulta oli meidän vuoromme. Minä jouduin vaihtamaan laukkua, koska omassa laukussani oli pieni teksti. Toinen henkilö joutui vaihtamaan valkoisen t-paitansa, koska valkoinen ei kai sopinut siihen tms. Musta ja valkoinen on ehkä kieltämättä hankalia värejä, joten kannattaa varmistaa tuotantoyhtiöstä, onko ok.

Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen, että olen päässyt elokuva-avustajaksi ja saanut syvennettyä elokuvaharrastustani. Avustajaksi lähtisin ehdottomasti uudelleen! Täällä Espanjassa oli tarjolla erään tutun kautta mahdollisuus päästä zombie-kohtaukseen, mutta lopulta se tyssäsi ja vähänkö harmitti. Olisi kivaa ollut näytellä zombieta! Muuten en sitten tiedä, miten täällä pääsisi avustajaksi ja vaikka olen nähnyt promotilaisuuksissa monia näyttelijöitä ja ohjaajia, niin ei ole tullut koskaan kysyttyä. Ehkä joskus täälläkin sellaiseen tarjoutuisi tilaisuus…

Jos teille tarjoutuu tilaisuus / haluatte päästä elokuva-avustajaksi, niin heti vain yrittämään, hop-hop. Enemmin tai myöhemmin varmasti tärppää, koska avustajia tarvitaan aina!

4 kommenttia:

 1. Kiitos paljon ! Itse olen menossa pariin tuotantoon avustajaksi lähiaikoina, enkä ole koskaan ennen käynyt enkä tiedä mitä odottaa. Kiitos tekstisi olen nyt levollisin mielin ja odotan entistä enemmän! Kiitos! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos! Et arvaakaan miten iloiseksi kommenttisi miut sai. Kiitos siulle kommentistasi ja onnea kuvauksiin! Se tulee varmasti olemaan ikimuistoinen kokemus. :)

   Poista
 2. Satuin lukemaan tämän sattumalta, hyödyllistä infoa, kiitti postauksesta. Oon itsekkin ajatellut avustajan hommia joskus kokeilla.. Saitko avustajana nimesi lopputeksteihin? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos siulle kommentistasi! Hienoa, jos tästä oli apua. Ehdottomasti kannustan kokeilemaan! Se on niin ikimuistoinen kokemus ja onhan se sitten hauskaa bongata itsensä valkokankaalta, kun elokuva tulee ulos. :D Itse tosin en ole vieläkään nähnyt sitä elokuvaa, jossa olin ensimmäistä kertaa avustajana. Toivottavasti joskus vielä näkisin. :) Apua, en ole ajatellut lopputekstejä, mutta miusta tuntuu, ettei ne avustajien nimet näy. Kai? :O Mutta siis suosittelen lämpimästi kokeilemaan elokuvissa avustamista, jos yhtään kiinnostaa ja kärsivällisyyttä löytyy! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)