keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

VINKKEJÄ ESPANJALAISIIN HÄIHIN

Espanjalaiset häät: vinkit, neuvot ja selostukset

Kokosin tähän muutamia vinkkejä ja neuvoja, jotka perustuvat omaan kokemukseeni, kuulemaani, näkemääni ja mitä on tullut luettua sieltä sun täältä vuosien varrella.

Kutsu
Häihin tulee kutsu, mutta jos on todella hyvät tutut kyseessä, niin kutsu saatetaan antaa käteen ja siinä ei edes välttämättä eritellä kutsuttuja.

Lahjat
Vieraat lahjoittavat rahaa, jos siis lahjalistaa ei ole tehty. Hyvä muistisääntö on ”maksa oma osuus ja vähän päälle”. Euroissa tämä siis tarkoittaa vähintään 200-250€. Kyllä, luit oikein. Se on paljon rahaa, mutta espanjalaiset myös todella panostavat häihinsä. Tuota summaa en ole edes vetäissyt hatusta, vaan olen kuullut tämän monelta eri taholta espanjalaisten suusta ja parissa espanjalaisessa häissä vieraana ollessa allekirjoitan tämän. 

"Häälahja" laitetaan suoraan pankkitilille ennen häitä tai annetaan kirjekuoressa hääpäivänä.

Pukeutuminen
Yksinkertaista. Pukeudu parhaimpiisi. Jos mahdollista, osta itsellesi uusi juhlapuku.

Miehet pukeutuvat niin kuin aina häihin mennessä eli koko puku, pitkähihainen kauluspaita ja solmio.

Naiset laittavat juhlamekon tai jopa pitkän puvun. Myös jakkupukuja olen häissä nähnyt. Varminta on kuitenkin seurata etikettiä ja vielä varmempaa on kysyä morsiusparilta! 

Kutsussa voi myös olla vinkkiä pukeutumiseen (miehet ja naiset).

Värit, joita kannattaa välttää...
valkoinen: morsiamen väri
keltainen: ei tietoa miksi, mutta näin olen jostain lukenut
(musta: en ole lukenut mistään, että se olisi jotenkin kiellettyjen listalla, mutta se on niin synkkä väri ja Espanjassakin hautajaisiin pukeudutaan mustiin, joten siinä mielessä minun oma henkilökohtainen mielipiteeni on, ettei kokomusta sovi häihin)

Vihkiminen
Ole ajoissa juhlapaikalla! Todennäköistä on, että vihkiminen alkaa hivenen myöhässä, mutta siitä huolimatta on tärkeää saapua paikalle hyvissä ajoin.

Harkitse taksin käyttöä. Taksin voi joko soittaa, napata kadulta kättä heilauttamalla tai menemällä taksiparkkiin, jossa on yleensä takseja päivystämässä.

Kirkkohäissä vieraat saavat pienen lehtisen, jossa on morsiusparin vihkivalat. Lehtinen on myöhemmin myös muisto tilaisuudesta.

Kirkkohäissä erikoista on kolikon vaihto ”mikä on sinun, on myös minun”.

Espanjalaisissa häissä sulhasen äiti saattaa poikansa alttarille ja morsiamen isä saattaa tyttärensä alttarille. Sen lisäksi vanhemmat ovat mukana toimituksessa morsiusparin kanssa kaiken kansan edessä. Myös siviilihäissä tämä ei ole tavatonta. Vihkimispaikka on koristeltu isoin kukka-asetelmin parin maun mukaan. Tavallisesti kukka-asetelmat on kuitenkin tehty valkoisista kukista. 
Kuva on lainattu täältä.
Kuva on lainattu täältä.
Toimituksen jälkeen vieraat menevät ulos odottamaan paria ja sen jälkeen heidän päällensä heitetään ”jotain”. Tuo ”jotain” voi olla ruusun terälehtiä, riisiä tai molempia. Se voi olla jopa kolikoita. 
Kuva on lainattu täältä.
Tämän jälkeen ikuistetaan vieraat kuviin ja sen jälkeen alkaa ruokailu parin valitsemassa ravintolassa. 

Ruokailu
Alussa annetaan alkujuoma eli tervetuliaismalja ja jokainen juo sen ihan omaan tahtiinsa, koska vieraatkin saapuvat eri aikaan paikalle.
Kuva on lainattu täältä.

Ravintoloissa on lähes aina pöytäjärjestys eli pöydät on numeroitu ja kunkin numeron kohdalla lukee, ketkä istuvat kyseisessä pöydässä.

Ruokailu on pitkän kaavan mukaan, johon helposti vierähtää muutama tunti. Alkoholia nautitaan (ruoan kanssa tarjoillaan viinejä ja sen jälkeen drinkkejä). Nauti alkoholipitoisia juomia kohtuudella –älä siis humallu. Jos olet autolla, älä juo alkoholia pisaraakaan.

Ruokailun jälkeen juhlat jatkuvat, mutta miten, se riippuu hääparista. Joissakin häissä vanhempi väki poistuu takavasemmalle ja nuoret jatkavat kaupungin yöelämään. Itse olin espanjalais-puolalaisissa häissä, joissa tosiaan vanhempi väki lähti pois ruokailun jälkeen. Tämä oli myös morsiusparin toive, koska jatkopaikkaan ei olisi mahtunut koko juhlaväki. Toisaalta myös liian aikaista poistumista ei välttämättä katsota hyvällä. Riippuu siis ihan parista, miten häät jatkuvat. Plussaa on hyvä tilannetaju!

Nautinnollista hääjuhlaa!
Toivottelee

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)